Sivut

tiistai 28. lokakuuta 2014

Seurakuntavaalit 2014: Äänestysprosentista

Eilen ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä Helsingissä äänesti 2700 henkilöä ennakkoon, kuten Kirkko ja kaupunki kertoo. Määrä on sama kuin neljän vuoden takaisissa vaaleissa. Tuolloin vaalien äänestysprosentti valtakunnallisesti oli 17 %. Tuolloin 16-vuotiaat saivat äänestää ensimmäistä kertaa.

Helsingissä äänestysprosentti vuonna 2010 oli 13,9 %, mikä oli huiman paljon eli 5,7 % enemmän kuin vuonna 2006. Mikaelin seurakunnassa äänestettiin kaikkein laiskimmin, sillä äänestysprosentti jäi Helsingissä ainoana alle kymmenen prosentin (9,7 %).

Vuonna 2002 äänestysprosentti Helsingissä oli 6,2 % eli alle puolet siitä, mitä viime vaaleissa. Töitä on selvästi tehty sen eteen, että seurakuntalaiset olisivat tietoisia vaaleista, niin seurakuntien kuin ehdokkaidenkin toimesta. Ennakkoäänestyspaikkoja on tuotu lähelle äänestäjien arkisia kulkureittejä.

Varmaan osaltaan tuo äänestysiän laskeminen on vaikuttanut aktiivisuuteen positiivisesti, mutta silti edelleen aktiivisimmin äänioikeuttaan tuntuvat käyttävän seurakuntalaisten ikähaitarin vanhimmat. Pienelläkin aktiivisuuden nostolla saadaan seurakuntaneuvostojen keski-ikää tasapainotettua ja erityisesti tuota kotiseurakuntani prosenttia uudelle kymmenluvulle. Uurnille mars!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti